Petit comerç amb raó i cor

Desembre és un mes emotiu però efímer per que sol accelerar el nostre temps i passar a una velocitat de vertigen. Tant és així que no ens adonem i gairebé ens topem de front amb el Nadal gairebé per casualitat; tal és l’accelerada que portem al damunt tots.

El mateix passa en el nostre sector comercial. Tenim tantes esperances dipositades en aquest mes de campanya intensa. Creguin-me, el petit comerç es juga molt, moltíssim en aquestes setmanes. Bona part del futur que se’ns dibuixa a partir del mes de gener es construeix al Nadal. I la veritat és que en aquest any arribem amb expectatives positives similars a l’evolució de l’economia. D’altra banda no podem amagar que són grans els temors que ens tenallen. I no és per menys. Els grans operadors fan tot el que poden i més per acaparar de forma voraç el mercat ofegant als petits que se’ls han d’enginyar per no perdre el seu espai.

No ens queda més remei que apel·lar al cor dels nostres clients però també a la raó per aconseguir sobreviure. Em vaig a explicar de forma clara i concisa. Cal apel·lar al cor per que el petit comerç dels nostres pobles i barris té rostres identificables darrere. Aquestes cares amb noms i cognoms són la millor garantia que trobarem, un tracte proper i un consell sincer. El simple fet que el teu botiguer conegui el teu nom i els teus gustos és alguna cosa excepcional a preservar avui dia.

I si parlem de la raó, tinc l’obligació de posar sobre la taula els milers de llocs de treball que el petit comerç representa. Sense aquest teixit econòmic i laboral la nostra societat serà més pobra en tots els sentits, monetària i socialment i aquest és un luxe que no ens podem permetre.

Aquí em vaig a parar avui però crec que aquests són arguments més que suficients perquè ens conscienciem que, en aquests moments, més que mai, cal recolzar amb fets al petit comerç. Ens ajudes?

Solament amb la força de la ciutadania les expectatives es compliran i aquest fenomenal teixit social i econòmic que representa el petit comerç es podrà mantenir.

Bernat Coll i Fiol 

President de Pimeco.

Publicat dins de Bernat Coll, Digital, Editorial | Envia un comentari

Participa a la campanya “Palma, tot un centre de diversió”

Si tens un comerç a Palma et convidam a participar a la campanya de dinamització comercial de Nadal, “Palma,tot un centre de diversió 2017-2018”,una iniciativa en la qual participa Pimeco i Afedeco amb la col·laboració de l’Ajuntament de Palma.

El nostre principal objectiu és potenciar la vostra activitat comercial durant aquests mesos. Per a això, hem organitzat un programa d’activitats variades i atractives per a tota la família. Volem que la gent gaudeixi de la ciutat a través dels nostres comerços. La campanya inclou un conjunt de més de 60 activitats.

Els clients dels comerços adherits podran gaudir gratuïtament a través dels tiquets de campanya fins al 7 de gener de: atraccions infantils, els nostres tradicionals trens de Nadal (que aquest any seran 3), la pista de patinatge sobre gel, actuacions de ball i teatrals i a més una recollida solidària d’aliments. Convertirem Palma en tot un centre de diversió, solidari amb els més desfavorits.

El lot de la campanya es composa de:

1 poster promocional.

100 tiquets per a les atraccions infantils.

40 tiquets per als Trens de Nadal.

12 entrades a triar entre 25 minuts de patinatge en pista de gel o bé tobogan snow slide, en Parc de Ses Estacions (Preu:1 euro per tiquet).

2 tiquets a triar entre els Happy Cars o les càpsules de realitat virtual. (Es realitzarà un descompte en la taquilla del 50% presentant el tiquet).

4 tiquets de pàrquing gratuïts (per a les zones i temps d’estacionament veure el programa d’activitats adjunt)

Des de Pimeco vos volem animar a adherir-vos a aquesta iniciativa tan important per a la consolidació del lideratge de Palma com a ciutat activa i atractiva on realitzar les compres de Nadal. La tarifa per participar és de 25€ per als socis de Pimeco, 35€ per a socis d’associacions vinculades i de 60€ per als comerços no associats.

Es tracta d’una proposta molt avantatjosa posat que el valor de mercat del conjunt de tiquets ascendeix a més de 600€.

Publicat dins de Afedeco, Campanyes, comerç | Etiquetat com a , , , , , | Envia un comentari

Amb els peus a terra


Aquests dies he tengut l’ocasió de llegir que ens espera un desembre que s’ha qualificat com a històric en dades de turisme, restauració i també en bones vendes comercials.

Ido bé, per favor, encara a risc que puguin considerar-me un pesimista he de reclamar a tots que ens quedem amb els peus a terra i no pequem d’ensomni.

Dic això després d’haver tocat amb les mans que, amb una temporada estival tan positiva els beneficis generats han arribat als hotelers, als restauradors i fins i tot a algunes grans superfícies i però, i creguin-me de debò, en cap moment no s’han traslladat a tot el petit comerç local. Almanco no ho han fet en la proporció que en els sectors que anteriorment he citat.

Estic content de comprovar la quantitat de places hoteleres que estaran obertes a Palma aquest hivern. Segur que és la millor dada en anys però és del tot insuficient.

Vegem. Quantes places hoteleres estaran obertes fora de Palma? Quantes places hoteleres hi ha als pobles? Quants allotjaments vacacionals seguiran funcionant a Mallorca amb la nova legislació? Aquestes són les preguntes que s’han fer per que Mallorca va més enllà del centre de Palma, tant en turisme com en comerç.

El petit comerç ha de confiar de forma majoritària en la clientela resident. Aquesta és la que li dóna per viure, més enllà que el turista pugui aportar un afegit més que interessant. Però estam a l’hivern i aquest arriba després d’uns mesos en els quals el consum s’ha refredat de forma important.

La recuperació econòmica de la qual es parla es fonamenta en la creació d’ocupació. Ara bé, aquesta ocupació es crea amb sous molt baixos de manera que la capacitat de consum de la gent del carrer no és ni des de lluny la que existia abans de la famosa crisi.

És obvi doncs que a l’hora de competir comercialment s’imposa el criteri del preu i en aquesta guerra les grans superfícies tenen la batalla guanyada d’entrada. Necessitam instruments que ens retornin l’equilibri i ens permetin competir en igualtat de condicions. Necessitam tornar a una situació en la qual la qualitat, el tracte, la garantia siguin valors més benvolguts.

Per a això no queda una altra opció que anar per la senda d’un creixement ple i complet que beneficiï a tothom i que estimuli el consum de qualitat en el petit comerç.

El pla sectorial de comerç de Mallorca ha de ser aquesta eina que tots estem esperant com aigua de maig. En ella tenim dipositades gairebé totes les nostres esperances de futur. Pot ser que amb una ordenació coherent i valenta si que puguem tornar a viure temporades històriques per al petit comerç.

Publicat dins de Articles, Bernat Coll, Editorial | Etiquetat com a , , , , | Envia un comentari