Creuers

Un altre estiu més hem deslligat la polèmica en un tema tan transcendent i delicat per tots com és el del turisme. Un altre estiu més comencem a llançar impactes contra la principal indústria de la nostra terra.

Estic parlant del que algun mitjà ja ha batejat com ‘Crucerofobia’. S’ha d’anar amb molt d’ull amb aquest tema per diferents aspectes però sobretot per que no s’ha de jugar amb les coses del menjar.

En primer lloc no podem permetre’ns el luxe d’oferir al mercat internacional la imatge de que aquí no ens agrada el turista ‘tot inclòs’  que arriba embarcat en un creuer.

D’altra banda no oblidem, de cap manera, que aquest turista desembarca a Palma amb una important capacitat de despesa i amb la voluntat de fer-ho com en altres ports mediterranis. Per tant és un visitant atractiu per al petit comerç. Dinamitza comercialment la ciutat en un moment molt necessari per a la recuperació del consum i les vendes.

A més, ara que apel·lam a la desestacionalització, és un turista que no solament es concentra en els mesos d’estiu si no que, cada vegada més, es reparteix al llarg de l’any incloent el ple hivern. No en va, hem augmentat en un 166% els creueristas només entre gener i febrer.

Per les informacions que tenim i que s’han ofert en als mitjans, l’argument de l’elevada contaminació d’aquests vaixells cau des del moment en què es compara amb els consums o contaminacions del tràfic aeri. Gens tenen a veure. De fet les navilieres prenen unes mesures mediambientals com en pocs sectors de transport.

Sí que puc coincidir en el fet que no és recomanable la coincidència de 8 o 9 vaixells fent escala al mateix moment en el port de Palma. Hem de racionalitzar aquestes escales i repartir-les en el temps. Així disminuirem aquesta sensació de saturació que, de vegades tots hem sentit al centre de la ciutat.

Afortunadament la resposta que va tenir la manifestació  convocada a Palma el cap de setmana passat va ser molt simptomàtica del sentir generalitzat de la nostra societat en aquesta qüestió.

I és que el turista de creuers és molt bo per a la nostra terra i aquest tipus de turisme té i pot seguir creixent. Hi ha marge per a això però sempre que es realitzi de forma ordenada i com dic racional.

Publicat dins de creuers, Editorial, Toni Fuster | Etiquetat com a , , , , | Envia un comentari

Pimeco reclama que no es posi en risc la imatge de Mallorca per al turisme de creuers

La Patronal del Petit Comerç considera necessari escalonar l’arribada dels creuers a Palma per evitar la sensació de saturació a la ciutat

Pimeco reclama que no es posi en risc la imatge de Mallorca per al turisme de creuers després de l’important esforç que s’ha realitzat fins a aconseguir el reconeixement internacional com una de les destinacions creueristes més importants d’Europa i del món.

Des de Pimeco es respecta però no es comparteix la protesta convocada a Palma per l’arribada del creuer més gran del món. Aquestes actuacions poden posar en perill la bona imatge turística construïda a base esforç i recorden la importància que té el turisme en el nostre producte interior brut.

Pimeco recorda que el turista de creuers és molt més beneficiós en proporció per a l’economia local i per a sectors com la restauració o el petit comerç que el turista d’estiu de sol i platja.

Aquest turista, d’escales molt curtes, sol realitzar una despesa proporcionalment major en cada destinació en la que fa aturada. Per aquest motiu, el president de Pimeco, Toni Fuster, considera que és necessari cuidar a aquests visitants.

Això si, Fuster recorda que “hem de prendre mesures efectives per evitar la sensació de saturació que pugui patir el centre de Palma. Per això defensam la necessitat de programar l’arribada de creuers a Palma de forma més racional i escalonada, sempre amb l’acord i consens de l’Autoritat Portuària i els turoperadors del sector. Amb aquesta mesura guanyaríem tots”.

Publicat dins de creuers, notas de prensa, turisme | Etiquetat com a , , , , , | Envia un comentari

Carta oberta al batle de Palma

carta oberta al batle de Palma

En les últimes setmanes m’han cridat especialment l’atenció alguns dels titulars que el batle de Palma, Antoni Noguera, ha llançat a la premsa. En aquest sentit, posaré especial esment en dues frases concretes. La primera deia alguna cosa similar al fet que Palma no s’havia d’adaptar al turisme sinó que era el turisme que s’havia d’adaptar a Palma. La segona frase que em va impactar va ser que Noguera no volia que Palma fos una ciutat franquícia.

Anem pas a pas. En el primer cas, Noguera es referia de forma precisa a la seva voluntat de posar en sendera al lloguer vacacional. Jo diria fins i tot que pràcticament eradicar-ho de Palma. I és que l’alcalde ha reiterat que no vol aquest ús turístic en *plurifamiliares, la qual cosa representaria, de fet, esborrar-ho del mapa.

De forma molt humil i com a president de Pimeco el que li diria a batle és que sona una miqueta pretensiosa la voluntat de dominar el turisme per emmotllar-ho a la ciutat. Tant de bo fos tan fàcil però com hem vist amb el fenomen del lloguer vacacional, la societat avança molt més de pressa que les normatives i els poders públics, i que sempre troba un camí per tirar endavant.

A més, no podem deixar de costat que prohibir potser sembli la més còmoda de les mesures però no és l’adequada ni molt menys. Eliminar l’ús vacacional de Palma és perjudicar al petit comerç que ha trobat en aquest nou turista a un bon aliat. També s’afectarà al sector de la restauració.

“Dediquem-nos a regular i no a prohibir. Prenguem mesurades per restringir i ordenar i no per eliminar”

Però si el que realment es busca amb aquestes mesures és posar fi a l’especulació immobiliària i baixar els preus dels lloguers a Palma li haig de dir al senyor alcalde que probablement això no passarà. I és que el culpable d’aquests mals no és el lloguer vacacional per molt que es vulguin obstinar alguns dels nostres polítics.

Per tant dediquem-nos a regular i no a prohibir. Prenguem mesurades per restringir i ordenar i no per eliminar. Anem a buscar un turisme vacacional de qualitat. Aquesta és la nostra aposta.

Quant al que comentàvem al principi que Palma no ha de ser una ciutat franquícia; o millor dit una ciutat de franquícies no podem estar més d’acord. No podem consentir que els carrers de ciutat esdevinguin un clon comercial de qualsevol un altre lloc del món. Els mateixos cartells, els mateixos comerços, els mateixos productes… tot un món d’uniformitat.

Allò que dóna caràcter a una ciutat és el petit comerç amb personalitat pròpia, producte diferenciat i tracte proper. Si es vol preservar aquest model comercial mediterrani s’han de donar passos cap a endavant. Està molt bé fer un catàleg de comerços emblemàtics i històrics, està ben donar avantatges i subvencions a aquests comerços, està ben promocionar-los…ho aplaudim de debò.

La pregunta que ens fem és I què passa amb la resta del petit comerç? S’ha d’espavilar solament mentre les grans empreses comercials van acaparant locals i mentre es produeix una nova bombolla immobiliària amb els preus dels lloguers. Est és el major dels nostres mals.

“Palma no necessita incrementar la inversió en promoció turística. Palma necessita incrementar la inversió en promoció del petit comerç”

Des de Pimeco veiem bona voluntat amb unes subvencions positives però minses ja que el que precisa el petit comerç no són subvencions sinó atenció.

Aquesta atenció passa per tenir més facilitats administratives. Pansa per que no es posin tantes traves burocràtiques i pansa pel fet que es pensi la ciutat a partir del concepte de centres comercials a cel obert que s’han de promocionar.

Palma no necessita incrementar la inversió en promoció turística. Palma necessita incrementar la inversió en promoció del petit comerç per conscienciar a la població resident que visiti aquests establiments i perquè els turistes els coneguin.

Aquí queden aquests comentaris en positiu senyor batle.

Publicat dins de Editorial, Toni Fuster | Envia un comentari