El nou REB, una carta als Reis Màgics

Encara recodo amb il·lusió i nostàlgia quan a edats primerenques les meves filles escrivien la carta als “Reis Màgics” per aconseguir que els mags d’orient els deixessin la casa repleta de regals. Després els savis reis actuaven com consideraven i, si bé tendien a ser generosos no solien atorgar tot el demanat per carta com un toc d’atenció. Calia portar-se bé.

Explico aquesta petita anècdota ara que el Govern Balear es va a anar a Madrid amb una carta anomenada Règim Especial, repleta de bons desitjos, amb mesures que ajudarien i molt a la nostra terra, especialment per aconseguir ser més competitius econòmicament.

Del que fins ara s’ha informat en aquest document es porta un llistat de més de vint mesures que, si es concedissin canviarien de forma espectacular el nostre estatus social i econòmic. Millorarien la nostra mobilitat. També aconseguirien una sèrie d’avantatges per a les nostres empreses que els permetrien créixer i amb tota seguretat crear nous llocs de treball.

El nou REB significaria tenir més poder de decisió des de les Illes en els assumptes que ens afecten i ajudar a sectors com el primari o el nàutic, però també a la promoció del nostre teixit comercial.

No em dedicaré a citar aquestes mesures una per una, però si a recalcar que aquest REB arribarà, com sempre, amb ambició a Madrid i allà segurament es toparà amb un mur.

Espero equivocar-me, i tal vegada el fet de tenir a un govern en minoria serveixi perquè alguna cosa canviï, i s’aprovi. Si aquest escenari es donés, després toca aplicar-se, i donada l’experiència en altres acords polítics, tant d’un color com en un altre, es passen per l’arc de triomf papers i acords signats que comprometen en gestos i sobretot en diners.

Si aconseguim que aquesta carta preciosa als reis mags de Madrid passi gairebé intacta el seu sedàs haurem triomfat. En cas contrari seguirem acumulant fracassos a l’hora d’avançar en la nostra situació a autogovern i capacitat de decisió. Temps al temps

Publicat dins de Bernat Coll, Editorial | Etiquetat com a | Envia un comentari

Subvencions per la modernització de les empreses comercials i detallistes

 La Conselleria de Treball, Comerç i Indústria ha publicat una convocatòria de SUBVENCIONS  DESTINADES A FOMENTAR LA MODERNITZACIÓ DE LES EMPRESES COMERCIALS I DETALLISTES, publicada en el BOIB núm 74, de 17 de juny de 2017.

SUBVENCIONS CONSELLERIA DE TREBALL, COMERÇ I INDUSTRIA

  • Qui pot optar a la subvenció?

Els beneficiaris han de ser persones físiques o jurídiques, agrupacions de persones físiques o jurídiques privades i comunitats de bens. Han de ser i titulars de petites empreses del sector del comerç detallista, amb establiment ja existent i situat a peu de carrer amb seu a les Illes Balears.

Els beneficiaris ha d’exercir alguna de les activitats incloses en els epígrafs del impost sobre activitats econòmiques següents:  EPÍGRAFS COMERÇ AJUDES

  • Quines són les accions subvencionables?

Les accions que es subvencionen són:

  • Inversions per a la millora tecnològica encaminada a potenciar el comerç electrònic en l’establiment de venta presencial (aplicacions informàtiques, creació o millora de la pàgina web, allotjament i adquisició de equipament informàtic).
  • Inversions que impliquin un avanç cap a la economia baixa en carbono, la millora de la eficiència energètica i la sostenibilitat.
  • Adquisició i instal·lació del equipament necessari per a la modernització del establiment comercial (mobiliari, maquinària, instal·lacions, sistemes d’alarma. TPV i retolació comercial, interior i exterior).
  • Obres i reformes que comportin millores i modernització del establiment.
  • Quin és l’import màxim subvencionable?

Els projectes o actuacions presentades tenen un cost elegible mínim de 2.000 euros (IVA exclòs). La quantia de la subvenció és del 50% del cost elegible (IVA exclòs) amb un màxim de 6.000 euros per empresa. Dits projectes s’han d’executar i pagar en el període comprès entre l’1 de gener de 2017 i el 16 d’octubre de 2017 (ambdós inclosos).

  • Fins quant es poden presentar les sol·licituds?

El termini per poder presentar les sol·licituds és d’ un mes a partir del dia següent de la publicació de la resolució en el BOIB, és a dir, fins dia 17 de juliol de 2017.

* Recordau que per el fet de pertànyer a una Associació o organització empresarial com Pimeco, s’atribueixen 7 punts segons els criteris de valoració per a la concessió de la subvenció.

Per a més informació poden consultar la convoncocatòria : Convocatoria de subvencions per a la modernització del comerç

Pimeco ofereix el servei de gestió de subvencions gratuït per al soci, pot contactar amb nosaltres  de dilluns a divendres de 08.00 a 1700H.
Telèfon: 971 468.153 / Fax: 971.467.783
E-mail : pimeco@pimeco.com

 

Publicat dins de Subvencions | Etiquetat com a , | Envia un comentari

Entrevista a Paula Comas de Ferreteria Can Comas

Ferreteria Can Comas és un comerç amb molta història a Sa Pobla. Fa 60 anys que va obrir les portes però primer va funcionar com a  tenda de joguines per acabar amb la seva actual configuració. L’establiment és un referent al municipi i donant la cara cada dia davant els clients hi trobam na Paula, neta del fundador de la tenda i que fa una dècada que és fent-hi feina. Ella ens parla del present del comerç pobler.

Ferreteria Can Comas participa de la iniciativa de Pimeco ‘Frescoreta mediterrània’. Què n’opina d’aquesta campanya ?
Pens que és molt important du a terme iniciatives per conscienciar a la gent perquè compri al comerç del mateix poble. És una campanya fresca que fa molt bona pinta i segur que ens ajudarà.

Són necessàries aquestes campanyes ?
Sí que ho són. I la llàstima és que a vegades no han funcionat per què falta conscienciació de la gent pel que fa a la importància de mirar pel comerç local. Moltes persones giren la vista a internet o se’n van a Palma a comprar quan aquí tenen de tot. Fer aquestes campanyes implica uns costos per a l’Ajuntament i crec que tots ens hi hauríem d’involucrar més començant pels comerços. Alguns es queixen de què no es fa res però després quan s’hi han de posar es desentenen.

Què creus que pot fer el petit comerç per ser competitiu ?
Per començar ens hem de posar on-line per què internet és una via d’ingressos que s’ha de tenir. Després hem de lluitar i molt per conscienciar als clients dels avantatges del petit comerç. Aquí ens hem trobat amb casos de gent que ha vengut a veure productes però quan ha tengut la idea clara se n’ha anat a una gran superfície. Molts després, quan tenen una consulta o un problema recorren a nosaltres. S’ha de valorar el servei de proximitat que donam.

Quin perfil de clients soleu tenir ?
En ser una ferreteria tenim professionals principalment fusters i ferrers però també molts particulars que fan obres a casa seva o fan canvis. Nosaltres ens hem especialitzat molt en productes com manetes o panys.

Quin és l’estat de salut del petit comerç pobler ?
A Sa Pobla tenim molts comerços amb una gran varietat de productes i de preus. No fa falta anar-se’n a Palma o a Inca. Aquí trobes qualitat, servei i atenció personalitzada. El gran problema és que la gent mira el cèntim al màxim i se’n va a grans centres comercials. Aquí és on perdem. Es vera però que el petit comerç està creixent poc a poc al poble però costa molt.

Si pogués fer una proposta a l’Ajuntament per millorar el comerç local quina seria ?
A Sa Pobla es fan moltes coses per empènyer a la gent del poble a fer les compres aquí i moltes no acaben de funcionar. Per exemple la campanya de Nadal ha dinamitzat molt, sobre tot la part infantil però això no ha repercutit en una millora dels resultats comercials.

Hem d’admetre que a Sa Pobla el que funciona molt bé són les iniciatives relacionades amb la restauració. El comerç local quan hi ha un esdeveniment d’aquests s’implica tancant més tard i fent promoció però els resultats no es veuen per què la gent no va al comerç sinó al restaurant o al bar.

Quins arguments donaries per venir a comprar al comerç pobler ?
Als poblers els diria que si mouen l’economía del poble, a ells també els anirà més bé. Això és una roda. A la gent de fora els diria que tenim moltes coses bones. S’ha de venir a menjar, a veure les tendes de roba i tot el comerç per la varietat que tenim. A més, trobes qualitat i exclusivitat i sobretot molta amabilitat per part dels comerciants.

Trobareu la Ferreteria Can Comas al C/Gran, 79 de Sa pobla Telèfon 971540311.

Els trobareu també a les xarxes socials:  Facebook  

Publicat dins de Entrevista | Etiquetat com a , , | Envia un comentari