Invertir en el comerç de proximitat

El Consell de Mallorca destinarà un total de 7 milions d’euros a impulsar un pla plurianual per incentivar el comerç de proximitat en la Part Forana. L’objectiu és «humanitzar» els centres de les diferents localitats, «retornar els carrers a les persones» en una ferma aposta pel comerç local. La idea és afavorir «un centre comercial a cel obert».

Fa pocs dies els mitjans publicaven, resumides en aquestes línies, una iniciativa positiva, plena d’esperança i de ganes de canviar una realitat, la d’una Mallorca en la qual les grans superfícies s’estan menjant gairebé tot el pastís i estan abocant als petits comerços a un paper cada vegada més marginal.

He d’aplaudir la iniciativa del Consell de Mallorca per la seva valentia. Tant de bo s’invertissin més recursos públics en donar suport al petit comerç en aspectes com l’embelliment urbà, la facilitat d’aparcament i similars. D’altra banda i essent conscient de l’esforç del Consell he de dir, alhora, que 7 milions d’euros en tres anys seran insuficients per canviar aquesta realitat de la qual parlava anteriorment.

Que ningú em malinterpreti però més enllà d’aquest pla els petits comerciants necessitem una mica més de les institucions públiques. Precisam un compromís més ferm en la defensa dels nostres interessos. Necessitem aprofundir a regular de nou les rebaixes. Necessitam que es posi fi a la llibertat indiscriminada d’horaris. Només amb aquestes reformes podrem competir de debò amb els grans operadors.

Valors com la qualitat, la proximitat, el tracte humà o el compromís dels clients són bàsics i cada vegada més benvolguts en una realitat comercial cada vegada més plena de clons i impersonal. Desafortunadament no n’hi ha prou amb fer bandera d’aquests valors. Hem arribat a un límit en el qual s’ha de regular en lletres majúscules.

Volem competir simplement en igualtat de condicions i deixant clar que desenvolupem una labor social i cívica immensa. Cap gran superfície donarà vida als nostres centres urbans si tots nosaltres, els petits, desapareixem del mapa. Llavors lamentarem no haver pres les mesures oportunes a temps.

Aquesta entrada s'ha publicat dins de Articles, Bernat Coll, comerç, Digital, Editorial i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *