Pecma: Un futur pel petit comerç

Tots coincidim en què la saturació de Mallorca és un fet i més encara quan parlam de grans superfícies comercials. A la nostra illa ja no hi ha espai material per més metres quadrats d’aquest tipus. Almanco no hi hauria d’haver possibilitats legals si volem realment preservar el petit comerç i aconseguir que tengui un futur als nostres carrers, barriades i pobles.

Dic això amb el convenciment de què els polítics del Consell de Mallorca han de ser un poc més ambiciosos i valents si realment aposten per aquest model de comerç local, pel quilòmetre zero i pels valors que representen.

Ara tenen una oportunitat extraordinària de demostrar que realment volen protegir el territori, els nostres recursos i també els petits comerciants que generen tant de valor per a la nostra societat. Això ho han de fer mitjançant el Pla d’Equipaments Comercials, una eina imprescindible a aquestes alçades.

Construir un metre més de grans superfícies o mitjanes a Palma ha de ser inviable com també s’han de fixar restriccions molt més importants a les capçaleres de comarca d’Inca i Manacor. No m’entra al cap que es permetin edificar equipaments comercials de 30.000 o de 20.000 metres. Segurament aquests espais s’ubicarien a les afores d’aquests pobles i tendrien repercussions nefastes per al petit comerç tradicional dels centres urbans.

Que consti que veim molt bé posar cada vegada més exigències urbanístiques, tècniques i mediambientals als grans operadors però això no basta. Aquestes grans empreses tenen els recursos per complir amb tantes exigències.

Ens trobam davant una ocasió única per dir que vol ser Mallorca des d’una òptica comercial. La pregunta a respondre és si volem caminar cap un model americanitzat de grans centres comercials o continuar amb el model mediterrani de comerç proper.

No ens podem quedar a mig camí en aquesta lluita. S’ha de ser valent. S’ha de mostrar el compromís real que cadascú té amb la nostra terra.
Amb aquesta finalitat des de Pimeco hem presentat al·legacions per millorar el Pla d’Equipaments comercials. Són mesures fetes amb un objectiu constructiu, ben fonamentades i amb la raó dels que sabem que s’haurien d’acceptar si volem un petit comerç protagonista i amb salut. Ara arriba l’hora dels polítics.

 

Aquesta entrada ha esta publicada en Digital, Editorial, Toni Fuster. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *