Unitat i comerç

Mallorca és una terra molt petita en la qual caiem, en massa ocasions, en l’error de traçar camins cadascun pel seu compte. També, en massa ocasions, alguns dels quals defensem interessos comuns, ens dediquem a realitzar la guerra pel nostre compte. Som massa individualistes, o massa egoistes per pensar que moltes vegades és més pràctic, unir forces i ser generós amb el veí. Segur que més d’un coincidirà en aquest diagnòstic.

Encara que també vull pensar que els mallorquins aprenem dels nostres errors sempre moguts per la voluntat de ser millors.

Dic tot això, després de lluitar durant més de 9 anys per un sector sensible i estratègic en la nostra economia com és el del comerç; i sobretot el nostre petit comerç. Hem de reconèixer que, durant molt temps, no s’ha tingut la visió suficient per aconseguir una unitat que necessitem per ser forts, per ser més importants i influents, i ser més respectats davant les administracions.

Ara que sóc a punt d’abandonar la responsabilitat com a President de Pimeco, almenys puc dir amb orgull que els errors del passat es van corregint, malgrat els molts contratemps. Puc dir que hi haurà un abans i un després de la nostra reentrada en Pimem i que els principals beneficiats seran els nostres comerciants.

I és que la paraula unitat és la peça clau que necessitava el nostre sector però quan parl d’unitat no em refereixo solament a aquesta renovada aliança amb Pimem sinó que vaig una mica més enllà. Hauríem de començar amb plantejar la unió dels comerciants de cada carrer, cada barri i cada poble. Seria un punt de partida perfecte.

Hauríem d’esborrar del nostre imaginari empresarial el pensament erroni que el veí és la nostra competència. El comerciant que tenim al costat ha de ser el nostre aliat, i si no ho creiem així anem equivocats. Casa sempre els nostres enemics, comercialment parlant, estan als afores de les nostres ciutats i pobles, disfressats de grans operadors comercials.

Pensem fredament. A Mallorca hi ha més de 14.000 comerços. Cap altre sector té tantes empreses. Cap altre sector genera tanta ocupació directa estable ni tanta autoocupació. Per tant, l’única via per subsistir és generar corporativisme, treball conjunt, sense fissures. Aquesta és nostra gran assignatura pendent i el gran repte que els resta als quals recentment han arribat i als quals arribaran a les adreces de les patronals i associacions comercials.

Aconseguir aquesta unitat d’acció representaria una força inimaginable. Unitat davant l’intrusisme que patim per part, també, d’algunes empreses públiques amb pressupostos milionaris, que fan el treball dels patronals del sector i són competència pura i dura. Unitat per protegir el nostre territori davant la severa destrucció que aquest està patint, a les mans de les immenses inversions immobiliàries que es maquillan i prenen la forma de superfícies comercials

Més de 14.000 empreses de Mallorca haurien de tenir el pes suficient per aconseguir que, d’una vegada per sempre, en aquesta terra, s’aposti per protegir al nostre petit comerç local sense complexos.

I ho hem de fer pels valors afegits que atorga en forma de creació de llocs de treball (més de 40.000), de consum responsable, de vida per als nostres barris i pobles i de dinamisme social i econòmic.

El petit comerç és una fórmula infalible per generar creixement econòmic sense nou consum de territori ni de recursos. Això s’ha de traslladar al disseny de la Mallorca comercial del futur que ara està en fase de debat.

Ara que sóc a punt de posar-me a un costat i observar tot amb major perspectiva, demano i reclam que aquesta nova normativa territorial, arribi amb el màxim consens i amb la capacitat de tenir en compte les necessitats dels empresaris més petits però alhora més nombrosos, i sobretot, i molt important, sigui respectuós amb el nostre territori i medi ambient. No valen excuses, per dir prou a la destrucció de Mallorca. La mateixa valentia que s’ha usat per a altres decisions polítiques, algunes amb alts costos per a tots, li demano als responsables del Consell de Mallorca, en la defensa, repeteixo, de la nostra Illa i d’un model comercial mediterrani en harmonia amb el nostre territori.

Arribaran ara noves persones per portar la bandera de la patronal del petit comerç de Mallorca, Pimeco, amb aires nous, amb les ganes i una embranzida que mai m’ha faltat. Espero i desig que aquest nou equip de Pimeco, amb el suport de Pimem, pugui aconseguir, des de la unitat, el diàleg i el consens, l’atenció i el suport directe que hem trobat a faltar cap al petit comerç en massa ocasions. Passem de secundaris a protagonistes.

Aquesta entrada ha esta publicada en Bernat Coll, Digital, Editorial. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *